Nitrianski učitelia dnes protestom upozorňovali na situáciu v školstve

13.12.2012 Nitra

Nitra 13. decembra (TASR) – Približne 50 učiteľov sa dnes stretlo na pešej zóne v Nitre, aby protestovali proti súčasnej situácii v školstve. Podľa predsedu Rady ZO OZ Združenia stredných škôl pre Západoslovenský kraj Ivana Šóša sa pod slabšiu účasť podpísali rôzne predvianočné aktivity škôl. „Majú rôzne večierky, besiedky, porady, takže sme nejakú vysokú účasť ani neočakávali,“ konštatoval.

Združenie plánuje zaslať list ministrovi školstva, v ktorom navrhuje 14 krokov smerujúcich k zlepšeniu situácie v školstve. "Ide nám o systémové opatrenia, ktoré by mal minister zapracovať do svojej vízie. Očakávame, že nám ju predstaví do Troch kráľov,“ konštatoval Šóš. Združenie navrhuje ministrovi zvážiť 13. plat, posunúť hranicu vekového automatu závislého od počtu odpracovaných rokov pre školstvo o jedno percento, poskytnúť učiteľom väčší rozsah plateného voľna na vzdelávanie, vrátiť finančné prostriedky na rekondíciu a rekreačné pobyty či zabezpečiť dôstojný život nepedagogickým zamestnancom, ktorých mzda sa pohybuje pod priemernou mzdou. Zároveň žiadajú zabezpečenie učebníc včas a v dostatočnom počte, prispôsobenie školstva aktuálnym potrebám Slovenska i Európskej únie a požadujú zabezpečiť, aby starostovia miest a obcí rešpektovali zákony.

Do protestu sa zapojili okrem učiteľov základných a stredných škôl i vysokoškolskí pedagógovia. „V Nitrianskom samosprávnom kraji sú tri verejné vysoké školy, do štrajku sa zapojili dve. Na SPU sa zapojilo 20 percent pedagógov, na UKF o niečo menej,“ konštatoval podpredseda zväzu a predseda Združenia vysokého školstva a priamo riadených organizácií Miroslav Habán. Podľa jeho slov sú pedagogickí a nepedagogickí pracovníci nespokojní nielen s finančnou otázkou, ale aj so zabezpečením vyučovacieho procesu. „O niekoľko rokov už nebude mať kto na univerzitách učiť, pretože pedagogický zbor starne, zostávajú len poslední mohykáni. Pre mladých to nie je lukratívne zamestnanie,“ uviedol.

Protesty učiteľov vyvrcholia v piatok 14. decembra. „Potom už je na rozhodnutí našej členskej základne, ako budeme pokračovať. Aj naša obec je roztrieštená v názoroch na ďalšie pokračovanie štrajku,“ konštatoval Šóš. Podľa jeho slov bolo cieľom protestov poukázať na vážnosť situácie a potrebu riešenia problémov. „Niektoré naše požiadavky boli úspešné, iné nie. Ďalším riešením je spolupráca, dialóg, rozpracovávanie možností. Rokovania trvajú a hľadajú sa cesty, ako dostať školstvo z krízy,“ konštatoval.
 

Vyberte región